Modern Retreat in Argentina, “Casa BB” by BAK Arquitectos

Casa-BB-BAK-Arquitectos-113 Casa-BB-BAK-Arquitectos-112 Casa-BB-BAK-Arquitectos-111 Casa-BB-BAK-Arquitectos-110 Casa-BB-BAK-Arquitectos-109 Casa-BB-BAK-Arquitectos-108 Casa-BB-BAK-Arquitectos-107 Casa-BB-BAK-Arquitectos-106 Casa-BB-BAK-Arquitectos-105 Casa-BB-BAK-Arquitectos-104 Casa-BB-BAK-Arquitectos-103 Casa-BB-BAK-Arquitectos-102 Casa-BB-BAK-Arquitectos-101 Casa-BB-BAK-Arquitectos-0

The design of this house is a continuation of a ‘building in the forest’ research done by BAK arquitectos, which started in 2004 with the design of their first house in Mar Azul. The architects examine the possibility of building without losing the environmental quality of the site, proposing alternatives to ensure the survival of natural environments. This involves a Minimal Architecture in terms of not only of form but in materials and particularly minimum site intervention. This is achieved by ‘listening to the forest’ and what the site tries to communicate, along with practicing ‘seeing for the first time’ on behalf of the architects.

The low budget along with the no maintenance requirement set the aesthetic and construction limitations of the project. High compact, waterproof, fair faced concrete provided the necessary insulation and covered the no maintenance factor. The use of glass captures natural light and allows views of the landscape in all directions.

Casa JD has two bedrooms with the flexibility to transform part of the large living/dining space into a third one, a kitchen as well as generous outdoor spaces. The design concept is based on two intersecting prisms situated on a naturally inclined site within the trees, in this way hiding part of its volume. The trees seem to penetrate the house as wood, along with concrete, is a predominant feature of its interior. Wooden steps and a deck lead to the living room. Wooden sliding panels provide a seamless continuation of the exterior and the interior. This level of access is a unique space where different uses are defined by height differences caused by the intersection of prisms and cross sections of concrete walls. Except for the beds, couches and chairs the rest of the equipment of this housing is concrete cast.

Also Check Out:


Lincoln Restaurant Pavilion

Diller Scofidio + Renfro in collaboration with FXFOWLE
Written by Linda C. Lentz

Lincoln Restaurant Pavilion & Lawn by Diller Scofidio + Renfro in collaboration with FXFOWLE
.
Lincoln Restaurant Pavilion & Lawn
.
Built up on a plinth, and clad in relentless swaths of travertine, Lincoln Center was once considered by many to be a remote acropolis of culture. A half century after it was built, the iconic mid-20th-century performing arts compound is coming down to earth, or at least to the surrounding streets of New York City’s Upper West Side.

The podium and stone remain. But a whimsical glass pavilion — the latest phase in the eight-year redevelopment of the 16-acre campus by collaborating firms Diller Scofidio + Renfro (DSR) and FXFOWLE — is engaging theatergoers, tourists, and the neighboring community with a first-rate restaurant, state-of-the-art film center, and a rare patch of urban green on its roof.

Indeed, this populist intervention in many ways culminates the team’s efforts to revitalize the complex and its intersecting thoroughfare, West Sixty-Fifth Street, a master plan initiative responsible for the previously completed Alice Tully Hall renovation[RECORD, June 2009], and the Juilliard School extension [RECORD, February 2011]. This is largely due to the comprehensive 40,000-square-foot project’s strategic location on the site, as well as the critical programmatic elements the architects were required to incorporate into it: cultural, public, and private.

Read the rest of the article by clicking here