New Research Facility, Montclair State University

CELS Montclair_2011

Slide07 Slide12

My Role: Senior Project Manager for the Owner during the Programming, Design, Bidding/Procurement & Construction Phases of the Project

Owner: Montclair State University

Architect: SLAM

Contractor: T.B.D.

Construction Manger: T.B.D.

About the Project:

The new Center for Environmental & Life Sciences (CELS) project will include construction of 100,000 (plus mechanical penthouse) gross square feet of new academic and research space and associated site development on the site of McEachern Hall, located along the eastern ridgeline of MSU’s upper campus.

The CELS program identifies approximately 57,000 Net Square Feet of new space and is organized into four specific functional space categories:

Office:  departmental hub, private offices for all FT faculty offices, open offices for graduate students, adjuncts, visiting professors and technical staff.

Instructional:  departmental and CSAM assigned teaching labs, classrooms and support (i.e. prep / storage).

Research:  shared and dedicated research space, including both traditional “wet” and dry labs, to support computational and equipment-intensive activities.

Other:  includes common spaces such as multipurpose rooms, lobbies, lounges and support.

The CELS building will be focused on trans-disciplinary research.  Key components of the proposed CELS program include:

  • 7 trans-disciplinary research lab group suites (accommodating as many as 148 faculty and students)
  • 6 core research labs, accommodating as many as 44 faculty and students
  • 150-seat lecture hall
  • Earth & Environmental Studies Department
  • 4 institutes & centers office suites (+ 1 lab group)
  • College of Science and Mathematics Dean’s Suite
  • Lounges and study/breakout areas for students

Planning/Design Objectives:

  • Create a new identity for the Sciences thru the building and landscape design (Formation of a Science Quad).
  • Consolidate the Sciences and promote better adjacencies.
  • Utilize program density to create a building with activity and a sense of place for the sciences.
  • Design the building to compliment the campus context with the Quad to the west and the distant views to the east (New York City skyline).
  • Reinforce with campus mission-style architecture.
  • Design to LEED certification level of Silver.
  • Design to accommodate trans-disciplinary research thru flexible/adaptable lab configurations.
  • Plan to allow for future expansion of the Sciences with a possible connection to the existing Buildings.

Also Check Out:

We would love to hear from you on what you think about this post. We sincerely appreciate all your comments.

If you like this post please share it with friends. And feel free to contact us if you would like to discuss ideas for your next project!

Sincerely,
Frank Cunha III
I Love My Architect – Facebook

FC3 ARCHITECTURE+DESIGN, LLC
P.O. Box 335, Hamburg, NJ 07419
e-mail: fcunha@fc3arch.com
mobile: 201.681.3551
direct: 973.970.3551
fax: 973.718.4641
web: http://fc3arch.com
Licensed in NJ, NY, PA, DE, CT.



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s