Babbio Center, Stevens Institute of Technology

My Role: Project Manager – Involved in the project from concept design through construction.

Owner: Stevens Institute of Technology

Architect: Cubellis Ecoplan

Contractor: Terminal Construction

About the Project:

The Lawrence T. Babbio, Jr. Center for Technology Management is one of the world’s preeminent institutions in the education of professionals who lead and manage technological innovation in businesses in America and around the world.  Educating managers who use technology to create extraordinary value for the societies in which they live, it offers education programs designed and delivered by leading industry practitioners who are important contributors to the creation of new knowledge in the field.   The Howe School also conducts worldclass research in several focused areas of Technology Management, especially in the domain of Technology Innovation, Commercialization and Entrepreneurship.  Research is applied in orientation and grounded in Technogenesis®.   Technogenesis is Stevens’ educational environment where students, faculty and industry collaborate to turn innovation, invention and discovery into marketplace success.Opened in the Spring of 2006, the Lawrence T. Babbio, Jr. Center for Technology Management, a six-story, 95,000 square foot structure serves as the new signature headquarters for the Wesley J. Howe School of Technology Management at Stevens Institute of Technology.  On the lower four levels, a vibrant mix of classrooms, laboratories and research library are united by an atrium lobby.  Externally, the lecture hall volume is used expressively to evoke the energy of the activity within.  Above, students, faculty and visiting business representatives work together in an office environment that is the antithesis of the “traditional” faculty office suite.  A glass-enclosed conference and open teaming area seems to hover within the top of the atrium lobby enclosure and offers a suitable environment to foster the kind of corporate partnerships that form the basis of the program.

The Center is blessed with amazing contextual opportunities. On one side is a rich and vibrant urban landscape of 6-8 story buildings of a variety of materials and historical styles. On another it faces campus buildings, gates and pathways leading to more campus-like areas of the Institute. Finally, sitting atop the cliffs to the Hudson, the site offers panoramic views of the river and the Manhattan skyline. The entrepreneurial drive and spirit of the Howe School of Technology Management was a catalyst for developing a vocabulary that highlights the contrast between a contextually-responsive primary form and vigorously sculptural and modern forms. The primary form of the building takes cues from its neighbors for materials, setbacks and various alignments of both mass and detail.  A round, tapering, metal-clad form housing lecture rooms, intersects the primary volume aggressively and helping to form a high arcade that very loosely recalls the crenellations of the adjacent gothic gateway to the original campus area. Finally, a very simple glass-clad atrium form, engages the primary form at it’s center to unite a variety of interior areas and to afford to many within the building the incredible view of the Hudson River and Manhattan skyline.  The atrium’s angled alignment acknowledges the configuration of adjacent pedestrian walkways, using this prominent site to unite the urban and more traditional landscapes of the Steven’s campus.A four-story parking garage built into the side of the promontory edge of the campus forms the base of the building.  When completed, the garage will extend toward the river, its roof top forming an expansive plaza entrance for the Babbio Center and an important new campus landscape asset.

For more information about the management program click here.

Also Check Out:

We would love to hear from you on what you think about this post. We sincerely appreciate all your comments.

If you like this post please share it with friends. And feel free to contact us if you would like to discuss ideas for your next project!

Sincerely,
Frank Cunha III
I Love My Architect – Facebook

FC3 ARCHITECTURE+DESIGN, LLC
P.O. Box 335, Hamburg, NJ 07419
e-mail: fcunha@fc3arch.com
mobile: 201.681.3551
direct: 973.970.3551
fax: 973.718.4641
web: http://fc3arch.com
Licensed in NJ, NY, PA, DE, CT.


2 Comments on “Babbio Center, Stevens Institute of Technology”

  1. Do you have any information on what happened that the parking garage that forms the base of the building was never completed? I would also like to know when the building was designed and built.

    • fc3arch says:

      The building was designed from 2000-2003. Construction was completed in 2005.

      It is speculated that the parking garage was placed on hold due to city politics.

      The changing of the guards if you will.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s